"Маймуна" - история като всяка и като никоя друга

Няма да ви разказвам филма, защото е възможно още да не сте го гледали, което само по себе си е голям пропуск. Ще ви разкажа трите ми любими неща, свързани с "Маймуна" - една история като всяка, но повече като никоя друга

Първото е Дядо Коледа. Този невероятен белобрад и синеок господин е толкова въздействащ, че веднага щом го видиш и в живота, и на екрана, ти се приисква да го прегърнеш. Бялата му брада е съвсем истинска, а в реалния си живот е сладкар. Колко магично! Нали? 



Второто "нещо" е Тошко. Маймуната Тошко. Животът му никак не е розов и сам по себе си е готова кино история. Стопанинът му се сдобил с него веднага щом излязъл от затвора за серия от измами. Обучил го за джебчия и обикалял Черноморието, като го носил на рамото си. Бил жесток и го малтретирал, дори му отрязал палците, в резултат на което Тошко станал виртуозен крадец и измъквал с лекота, бързина и чар накити и натъпкани портфейли от нищо неподозиращите туристи. В крайна сметка, безкрупулният му стопанин бил заловен и отново тикнат в затвора. Тошко пък даден за рехабилитация и по-късно прибран в Софийския зоопарк. Точно тогава го открива режисьорът на филма - Димитър Коцев-Шошо и му поверява тази толкова ключова роля. По време на снимките той на няколко пъти открадва от актрисите бижута, но срещу банани бързо се съгласява да им ги върне. Справя се великолепно с ролята и децата-актьори се влюбват в него, а когато всичко свършва го връщат обратно в зоопарка. Днес Шошо казва, че е имал късмет да го заснеме точно тогава, защото сега Тошко бил много недружелюбен и мрачен в сравнение с преди.


Третото любимо нещо е случка. Тя е с Мила, която роди идеята за плюшените маймуни, които обиколиха света за teaser кампанията и заедно с  12-сет годишния Андрея измислиха шаблон за улични графити. Една нощ, тайно от Шошо, с Мила  издраскахме района около Орлов мост, а накрая за капак му звъннахме, че са ни прибрали в районното за дребно хулиганство и нарушаване на обществения ред. В това време Шошо и Сашо Станишев, оператор на лентата, представяха предпремиерно филма в къщата на улица Мургаш, в която са заснети част от кадрите. Двамата зарязаха всичко и тръгнаха да ни "спасяват", докато не видяха нашата малка "победа" и ухилени физиономии. Естествено, че никой не ни беше арестувал. Но беше хубаво да преметнем обиграни кинаджии като тях. :)



С Мила по време на нощната ни акция

Щастлива съм, че имах възможност да заснема част от премиерата на филма, да запечатам изключителните Али и Ради (Александра Костова и Радина Боршош) точно в онзи момент, както и още няколко други, свързани с филма и неговото представяне пред публика. Ето ги и самите тях:

28 септември 2016 | Cinema City Paradise, София 
Официална премиера на "Маймуна" 

Ради и Али непосредствено преди премиерата

Али и Шошо пред НДК


Учениците на Шошо му подаряваме маймуна при завършване на класа по кино сценарий на Творческа Академия "Валери Петров"

Шошо, Али и още няколко маймуни (Тина, Мила, Лора и аз). Снимка: Бистра Костова